Iedereen weet het: artoos group gaat voluit voor duurzaam ondernemen. We houden dan ook van uitdagingen die ons pushen om op dat vlak onze grenzen te verleggen. Het nieuwe Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO), bijvoorbeeld. We gingen de challenge aan om binnen 1 jaar 10 duurzame actiepunten te realiseren… en we slaagden!

De VCDO diploma-uitreiking van Voka Vlaams-Brabant vond woensdag plaats tijdens het netwerkevent Vokartiest. In de backstage van het Festivalpark van Werchter liepen voor één keer geen rocksterren maar mvo-sterren rond. En wij waren erbij.

Van VCDO naar Unitar

Het nieuwe Voka charter speelt in op de 17 SDG’s van de Verenigde Naties (Sustainable Development Goals of ‘duurzame ontwikkelingsdoelstellingen’). Om het te halen, moet je 10 actiepunten voorstellen die binnen de 17 SDG’s kaderen, en ze binnen het jaar realiseren. Als je er als bedrijf in slaagt om dat drie opeenvolgende jaren te doen en daarbij alle SDG’s minstens één keer aan bod hebt laten komen, krijg je naast de drie Voka charters bijkomend een internationaal Unitar-certificaat.

Realisaties VCDO 2017

In 2017 stelden we onze eerste 10 actiepunten aan Voka voor. We realiseerden ze allemaal en kregen 10/10 van de onafhankelijke evaluatiecommissie. Gisteren mochten we ons eerste Voka Charter officieel in ontvangst nemen.
Enkele voorbeelden van de zaken die we vorig jaar realiseerden:

  • we maakten werk van de circulaire aankoop van offsetplaten voor onze drukkerij,
  • we zetten een systeem op touw om klachten van klanten nog beter op te volgen en te behandelen,
  • we installeerden een luchtzuiveringssysteem in onze productiehal,
  • we organiseerden, samen met Idewe, een preventief cardiologisch onderzoek voor alle collega’s boven de 45 jaar.
En in 2018?

Ook voor dit jaar hebben we aan Voka opnieuw 10 actiepunten voorgesteld; zaken die we willen realiseren om ons bedrijf nóg duurzamer te maken. Alle punten zijn positief onthaald. We zijn er intussen al volop werk van aan het maken.
Benieuwd wat er dit jaar op ons programma staat? Dit zijn 3 van de 10 actiepunten:

  • investeren in een nieuwe en energiezuinigere drukpers (done!),
  • overschakelen naar nog duurzamere energie, namelijk windenergie, lokaal opgewekt door Eoly van de Colruyt Group,
  • onderzoeken of we nog meer kunnen samenwerken met maatwerkbedrijven uit de buurt.

Of we ook dit jaar in alles slagen en het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) halen? Dat weten we begin 2019! Stay tuned!

Zie ook www.voka.be/vcdo
Wil je meer info over de actiepunten die we realiseerden of waaraan we volop aan het werken zijn? Geef een seintje!

P.S.: bedankt voor de foto met onze stralende duurzaamheidscoördinator Peggy, Voka! 🙂