Hayez, vakmanschap in drukken sinds 1780

Drukkerij Hayez werd opgericht in Brussel in 1780. Frédéric-Maximilien Haÿez werkt op dat moment voor de Prins van Ligne. Hij drukte voor hem onder andere zijn boek ‘Coup d’œil sur Belœil’. Al snel werd ook de ‘Keizerlijke en Koninklijke Academie voor Wetenschappen en Schone Letteren van Brussel’ klant bij de drukkerij. Deze academie werd opgericht in 1772 en kan beschouwd worden als een van de voorlopers van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.

Hayez is sterk verankerd in onze hoofdstad. Toen België in 1831 een Kamer van Volksvertegenwoordigers oprichtte, koos die voor ons als vaste drukker. Het was het begin van een lange relatie die tot 1987 zou duren.

Omdat drukken een ambacht is en we kwaliteitsvol onderwijs belangrijk vinden, zetten we eind 19de eeuw onze schouders mee onder de oprichting van de ‘Ecole professionnelle de typographie’ van Brussel. Uit deze school groeide het Institut des Arts et Métiers. Dat instituut is de plaats waar tot op heden heel wat grafische vormgevers en drukkers het vak leren.

Eind vorige eeuw schakelden we een versnelling hoger. De grafische industrie evolueerde snel en we sprongen met veel energie op de kar van de vernieuwing.
In 1969 namen we onze eerste offsetpers in gebruik. Die investering gaf het startschot voor een hele reeks innovaties in de daaropvolgende decennia.  Voor wie wat van grafische geschiedenis kent: vanaf 1979 zetten we in onze drukkerij al alle teksten met fotozet, op een computer ingetypt. Teksten en beelden werden op dat moment nog manueel samengevoegd. Dat veranderde in 1991. Toen schakelden we over naar micromontage op computer. Sindsdien werden hele pagina’s op het scherm opgemaakt . Vanaf 2000 was computer-to-plate de standaard.

In de eerste jaren van deze eeuw maakten we werk van een betere workflow en een krachtiger machinepark. Tot in 2013. Toen koos drukkerij Hayez ervoor om zich bij Artoos te voegen, een bedrijf dat onze zin om te veranderen en optimistische toekomstvisie deelde. Samen staan we nog sterker in de snel veranderende grafische sector.