Hayez, vakmanschap in drukken sinds 1780

Drukkerij Hayez werd opgericht in Brussel in 1780. Frédéric-Maximilien Haÿez werkt op dat moment voor de Prins van Ligne en drukt het bekende boek ‘Coup d’œil sur Belœil’.

Al snel wordt ook de Keizerlijke en Koninklijke Academie voor Wetenschappen en Schone Letteren van Brussel, opgericht in 1772 met goedvinden van keizerin Maria Theresia van Oostenrijk, klant.

In 1831, wanneer België onafhankelijk wordt, wordt Hayez de drukker van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Dat zal zo blijven tot 1987.
Op het einde van de 19de eeuw is drukkerij Hayez medeoprichter van de ‘Ecole professionnelle de typographie’ van Brussel, de voorloper van het ‘Institut des Arts et Métiers’ waar tegenwoordig nog altijd veel grafisch vormgevers en drukkers het vak leren.

In 1969 namen we onze eerste offsetpers in gebruik. Die investering was het startschot van een hele reeks vernieuwingen die Hayez in de daaropvolgende decennia doorvoert. Vanaf 1979 werden reeds alle teksten met fotozet op een computer ingetypt. Teksten en beelden werden dan nog manueel samengevoegd, maar vanaf 1991 hadden we ook een volledige micromontage op computer, waarbij hele pagina’s op scherm opgemaakt werden. Vanaf 2000 was computer tot plate de standaard.

Nadien werd ook nog werk gemaakt van een betere workflow en een krachtiger machinepark. Tot in 2013. Toen koos drukkerij Hayez ervoor om zich bij Artoos te voegen, een bedrijf dat Hayez’ zin om te veranderen en optimistische toekomstvisie deelde. Samen staan we nog sterker in de snel veranderende grafische sector.