Enorme kostenbesparing dankzij automatisering

BOMA geeft jaarlijks een nieuwe catalogus uit. Een bijbel van 372 pagina’s, opgemaakt in drie versies voor zijn belangrijkste afzetmarkten (Belux, Nederland en Frankrijk). Het bedrijf was al een tijdje op zoek naar een manier om de opmaak van de catalogus te automatiseren. Had al een poging achter de rug, maar die bleek niet future-proof.

Onze oplossing?

Geautomatiseerde opmaak met EasyCatalog

Duidelijke afspraken en een uitstekend resultaat. Dat vat onze samenwerking met BOMA samen. De klant bouwde zelf een PIM (Product Information Management)-systeem, dus konden wij ons focussen op het design van de catalogus en op het automatiseren van de opmaak: hoe krijgen we de data uit BOMA’s PIM zo optimaal mogelijk in ons opmaakprogramma (InDesign)?

We kozen voor EasyCatalog, een InDesign plug-in. Via deze plug-in kunnen we gestructureerde data uit Excel, XML, DB … via templates automatisch laten inlopen in InDesign. De automatische opmaak werd achteraf hier en daar manueel aangepast om tot een nog beter resultaat te komen.

Project

Geautomatiseerde opmaak van productcatalogus

Klant

Al meer dan 40 jaar ontwikkelt en verdeelt BOMA professionele schoonmaakmaterialen, -producten en -machines met veel toegevoegde waarde. Klanten van BOMA situeren zich in de Benelux en in Frankrijk. Wij werken sinds 2016 met hen samen.

Klant blij, wij blij

Zowel bij het plannen als bij het bouwen, werd heel vlot samengewerkt. De klant gaf snel en nauwkeurig input en feedback, waardoor er snel doorgewerkt kon worden. Het resultaat is niet alleen een degelijke productcatalogus, maar ook een interessant financieel plaatje. Dit jaar (het eerste jaar) werd geïnvesteerd in de automatisatie – dat was ongeveer 30% duurder dan de manuele opmaak van de voorbije jaren. Maar die extra kost is snel terugverdiend, aangezien de geautomatiseerde opmaak (vanaf volgend jaar) maar liefst 60% goedkoper is dan de manuele opmaak! Dat levert de komende jaren dus een enorme besparing op.

Omdat de samenwerking tijdens het automatisatieproject zo goed liep, vroeg BOMA ons ook om de catalogus te drukken. Het digitaal project kreeg dus een vervolg in print. Allemaal mogelijk bij ons!